viernes, 23 de mayo de 2008

Comença el viatge: botànica i bruxeria a la Festa de les Trementinaires a Tuixent



























Demà comença el viatge amb una festa: la Festa de les Trementinaires a Tuixent.
Era més o menys a principis del XIX, després de la Guerra del Francès. Als masos de la Vall de Lavansa, a l'Alt Urgell, no corria el diner. I el diner s'havia fet imprescindible per viure a tota Europa, perquè sense diners ja no es podien comprar llavors, ni roba, ni estris de conreu, ni pagar impostos. La gent de la Vall que vivia molt aïllada dels circuits del comerç van començar a passar-les magres.
Una vella i una jove de cada mas, entre els masos més pobres, van encetar aleshores un viatge a peu, tres o quatre mesos l'any, a vendre la trementina (la resina dels pins) i herbes de muntanya. Feien un circuit que anava fins Barcelona, desprès a l'Empordà, la Garrotxa i de tornada.
La Sofia d'Ossera, la darrera trementinaire, va fer els seus darrers viatges a finals del segle passat. Avui, a Tuixent, el Museu i la Festa de les Trementinaires recorda aquestes dones valentes. I per això el nostre viatge comença aquí, i va cap al mar.
A la Festa de les Trementinaires de Tuixent, Pau Castell, historiador i Carme Bosch, botànica i artesana parlaran de plantes i bruixeria i explicaràn per què es va voler confondre a les Trementinaires amb les Bruixes. Serà el dia 24 de maig a les 5 de la tarda, tots hi sou convidats

No hay comentarios: