viernes, 1 de octubre de 2010

Us preparem un viatge literari: La Punyalada a la Muga i l'Alta Garrotxa.



Des de l'agost que volto les muntanyes de Sant Aniol i de la capçalera de la Muga. He estat buscant els escenaris de La Punyalada (1904) , una novel·la molt salvatge de Marià Vayreda. Ara estem ja a punt per fer el viatge, us convidem el 16 i 17 d'0ctubre.

Marià Vayreda escriptor, soldat, pintor, polític i editor; és l’autor de La punyalada (1904) una novel·la situada entre la capçalera de la Muga i el Bassegoda a les comarques de l’Alt Empordà i la Garrotxa. El narrador hi conjuga un magnífic desplegament de recursos narratius i un acolorit i precís sentit de la llengua. En l'ànima de la novel·la hi viuen el seu particular triangle d'amor i de mort tres personatges inoblidables: Albert Bardals, Ibo i Coralí.

Els escenaris de la novel·la ens mostren la població de l’època, els vestigis de la qual tot just desapareixen als nostres dies. “El Viatge de les Arts” us proposa una lectura detallada del text i un viatge al mòn dels bandolers, contrabandistes, trabucaires i carlins. Us convidem a gaudir d’una bellesa natural i salvatge i us oferim també una de les darreres oportunitats de descobrir massos, conreus i camins a punt de desaparèixer.

Amb la novel·la i el plànol a la mà he anat trobant tots els escenaris: l'ermita el molí de Sant Aniol, el camí de les Canals d'Uja, la Font del Sant...i també he anat a l'Hostal de la Muga, un lloc que va ser ferotge i avui és refugi d'una família de burros catalans.

Abans que faci fred hem organitzat aquest viatge que també és una oportunitat abans que tot desapareixi: massos, camins d'a peu i de mula, feixes plantades amb fruiters que ja no es conreen...una terra on va viure molta gent, que ara està gairebé despoblada i de la que podeu veure els darrers vestigis. Una autèntica novel·la a l'aire lliure.

Informació i inscripcions a clara@naucoclea.com






No hay comentarios: